Değerli Veliler, Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en temel gündem maddesi Corona Virüs.  Sokakta, evde, çocukların oyunlarında, sosyal medyada, yöneldiğimiz her yerde karşımıza çıkıyor. Çocuklarla bu süreç hakkında iletişim kurarken özen göstermeliyiz.

Yetişkinler olarak öncelikle bizler sağduyulu olmalıyız. Kendimiz sakin olmalıyız ki çocuğumuza yardım edebilelim.  Derin bir nefes almakta, ayağımızın altındaki sağlam zemini fark etmekte ve beden duyumsamalarımıza odaklanmakta fayda var.

  • Kaynağı belirsiz haberlere itibar etmemeliyiz. Önce yetişkinler olarak kendimize steril bir alan yaratmalıyız. Bilgi kirliliği endişeden başka hiçbir şeyi getirmiyor.
  • Gelişmeleri çocuktan gizlemeye, hiçbir şey yokmuş gibi davranmamalıyız. Çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun bir açıklama yapmak çok önemlidir.

“Virüsler gözle göremediğimiz çok minik, mikrop gibi şeylerdir. (Bu sırada elimize minik bir toz parçası alıp; ‘’bundan bile küçük bu yüzden göremiyoruz.’’ Diyerek somutlaştırabiliriz. ) Bu ara dünyamızda yayılan bir virüs var. Bilim insanları bu virüsü tanımak ve önlemler almak için çalışmalar yapıyor.” gibi bilgiler verebiliriz. Çocuğunuzun sorduğu her soruya, sorduğu kadar, dürüst ve net yanıtlar vermeliyiz.

  • Bazı şeylerin değiştiğini anlatın; İptal olan doğum günü partileri, annenin ya da babanın evden çalışması gibi.  Bazı şeylerinse aynı kaldığını anlatabilirsiniz, yine en sevdiği çizgi filmi seyredebilir ya da dişlerini hala fırçalaması gerektiği gibi.
  • Oyun oynayın;Aklına takılan konuları oyuncakları ile ifade etmesine alan tanıyın. Virüse kızgın olmasına, ya da virüsü kontrol etmeye çalışmasına izin verin.⁣
  • Telefonunuzu birlikteyken kısıtlı sürelerle kullanın;anlattığı bir hikayeyi dinlerken bir yandan telefonunuz ile ilgilenmeyin.⁣
  • Rutin oluşturun; günlük hayat giderek farklılaşabilir ama evinizin içinde sabit bir program oluşturarak kaosu azaltabilirsiniz. Programı görebileceği bir yere asabilir, okuyamayan çocuklar için de resimler kullanabilirsiniz.⁣
  • Kızgınlık ve hayal kırıklığını kabul edin;Dışarıda gezmek  ya da oyun oynamak yerine evde sürekli kaldığı için ağlayabilir, bağırabilir. Geziye gitmek yerine evde oturmanın “çok eğlenceli” olduğunu öne sürmeyin.
  • Aynı zamanda rol model olun ve iyi taraflara odaklanın; Belki ebeveynler evden çalışacağı için birlikte daha çok vakit geçirebilirsiniz ya da yapmak istediği bir projeyi hayata geçirebilir.⁣
  • Eylem gücünüzü vurgulayın; Pasif bir şekilde evde oturmuyorsunuz, elinizi yıkayarak bile virüsün durdurulmasına katkı sağlıyorsunuz.⁣⁣
  • Sürekli aynı soruyu sorarsa, bu güvence arayışı ve dolayısıyla kaygı göstergesi olabilir. Bunu kabul edin, “İnsanlar endişelendiklerinde aynı soruyu defalarca sorabilir, endişemiz bunun işe yarayacağını söyler ama aslında işe yaramaz.”

Sakinleştirici stratejiler önerin, endişemizi vücudumuzu hareket ettirerek ya da derin nefesler alarak azaltabiliriz. Beraber dans edip şarkılar söyleyebilirsiniz.

Her gün dans etmek, zumba v.b. yapmak sizin ve çocuğunuz için çok eğlenceli olacaktır. Bizler okullarımızda her gün “güne merhaba” dansı ile güne başlıyoruz, bu alışkanlıklarını devam ettirmek onları mutlu edecek ve kendilerini güvende hissettirecektir.

Bu dönemde çocuklarımıza iyi gelecek ve baş etmekte zorlandıkları duygularını iyileştirici olacak bol bol oyun oynamayı yine sizlere tavsiye ediyoruz. Bunun için de sizlere birkaç oyun önerisi hazırladık.

Komik Mikroplar; Bir kağıda siz ya da çocuğunuz zihninizdeki mikrop ve virüslerin resmini çizin. Sonra bu mikroplara şapka takarak, ayaklarına palyaço ayakkabısı çizerek onları komik ve eğlenceli hale getirin. Sonra bu mikropları yok etmek için silmeyi (temizlemeyi) deneyebilirsiniz.  Bu etkinliği hamur ile de yapabilirsiniz. Virüs şekli yapıp ona komik şekiller vererek.

Bay ve Bayan Coronavirüs; Birlikte bir çoraptan ya da kumaş parçasından coronavirüs kuklası yapın. Sonra çocuğunuzdan antibakteriyel spreyini alıp sizin elinizdeki kuklayı yok etmesini isteyin. Çocuğunuz spreyi her sıktığında komik sesler ve şekillerle yere düşürün ve sonunda yok olsun.

Sevgili veliler , bu dönem çocuklarınızla birlikte kaliteli zaman geçirebilmeniz açısından çok kıymetlidir çocuklarınızla birlikte gün içerisinde bir çok paylaşımda bulunabilirsiniz.

Mart ayı konumuz olan ‘’İyilik ve Yardımlaşma’’ değerimiz için okulumuzda‘’ İyilik Ağacımızı’’  oluşturmuştuk.  Ağacımızın çiçek açabilmesi için sizlerden bu sosyal izolasyon döneminde çocuğunuzla birlikte her gün yardımlaşırken fotoğrafını çekip bizlere ulaştırmanızı rica ediyoruz. Fotoğraflarınızı K12 üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. Heyecanla bekliyoruz. Ağacımız çocuklarımızın yardımlarıyla çiçek açacak, unutmayalım. 

Çocuğunuz yardım davranışında bulunduğunda aileye katkı sağladığı için yetkinlik, öz-değer ve aidiyet gibi değerli beceri ve hisler edinir. Aynı zamanda, yardım etmesine izin verildiğinde, çocuğunuzun başkalarını düşünme becerisi de gelişir.

Çocuklarınızın evde sizlere yardım edebileceği örnek işler

*Oyun oynadıktan sonra oyuncakları kaldırmaya yardım etmek,
*Kitaplarını uygun rafa yerleştirmek,
*Evde toz alınmasına yardım etmek,
*Bulaşık makinesi boşaltırken ve yerleştirirken yardım etmek,
*Evcil hayvan besleyip bakımını yapmak,
*Yemek yapılırken, sofra düzenlenirken ebeveyne yardım etmek,
*Çamaşırlar asılırken mandal vermek, Havluları katlamak,
*Kek, pasta v.b.yiyecekler yaparken süslemeye yardım etmek gibi…

En kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle,

ATAKÖY VATAN ANAOKULUOKUL PSİKOLOĞU GİZEM BAYSAN