Sevgili Öğrencilerimiz,
Küresel bir salgın yaşamaktayız. Bu küresel salgın, dünyada büyük bir kriz yaratmıştır. Yaşanılan her kriz alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir. Ancak bu durum yeni alışkanlıklar yaratmak için de bir fırsattır. Bu süreci iyi algılayıp, iyi değerlendirebilirsek yeni, faydalı alışkanlıklarımız da oluşacaktır.Peki sizler bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Kısa süreli sizlere anlık haz veren içeriklerle mi (Bilgisayar oyunları, youtube videoları, filmler, internet ya da televizyon dizileri vb.) yoksa geleceğinizi adım adım inşa ederek kendinizi her gün biraz daha geliştirmekle mi meşgulsünüz?

Uzaktan eğitimle okulda geçirdiğiniz zaman aralığı daha da azalmış durumda. Bu durumda kendinize ayırdığınız zamanı doğru planlayarak hobilerinize ve kendinizi geliştirmeye ayıracak daha fazla zamanınız olduğunu unutmayın. Peki bu günleri daha verimli hâle getirmek için nelere dikkat etmeliyiz ve neler yapmalıyız?

  • UYKU DÜZENİ: Bu dönemde uyku düzeniniz bozulmuş olabilir. Gece geç saatlerde yatmanız, gündüz geç saatlerde kalkmanız,verimli çalışmanızın önünde engel oluşturacaktır. Bu durum biyolojik ritminizi, gelişiminize uygun olmayacak biçimde değiştirecektir. Bu sebeple 7-8 saat süren uyku rutininizi gerçekleştirmek için, geç yatmamalı ve güne erken başlamalısınız.
  • ÇALIŞMA PLANI: Hangi derse, nereden başlayacağınızı, hangi konuyu, ne kadar sürede bitirebileceğinizi ön görebilmek, şüphesiz, çalışma isteğinizi artıracaktır. Bu sebeple günlük ve haftalık olarak çalışma planları hazırlamak oldukça önemlidir. Bu planları oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli kural ise planların kendi açınızdan uygulanabilir olmasıdır.
    ÇALIŞMA ORTAMI: Çalışmalarınızı belli bir yerde gerçekleştirmek, otomatik olarak çalışma isteğinizi artıracaktır. Motivasyonunuzu artıracak çalışma ortamında bulunması gerekenler ise
  • Düzenli bir masa
  • Odaklanmanızı sağlayacak sessiz bir ortam
  • Yeterli ısı ve ışık
  • Dikkatinizi dağıtma olasılığından dolayı telefonun çalışma ortamınızdan uzak olması
  • RUTİN ÇALIŞMA SAATLERİ: Günün kendi açınızdan verimli olduğunu düşündüğünüz saatlerinde çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunu rutin saatler hâline getirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kural UZUN SÜRELİ ÇALIŞMAMAK ve
  • UZUN SÜRELİ MOLALAR vermemektir. Çünkü ara vermeden uzun süreli çalışmalar, zihnin yorulmasını ve dikkatin dağılmasına sebep olurken uzun süreli molalar da çalışmaya tekrar dönmeyi güçleştirecektir.
  • GÜN SONU RAPORU: Her günün sonunda kendinizden gün sonu raporu alın. Bugün bitirdiğim konu, bugün çözdüğüm soru, bugün çalıştığım süre şeklinde ajandanıza notlar tutun. Bu, hem somut olarak gün içinde sizin neler yaptığınızı gösterir hem de bir sonraki günde gerçekleştireceğiniz çalışmalar için hedef oluşturmanızı sağlar.
  • ÖDÜL ZAMANI: Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra hedefiniz için bir günü daha başarı ile tamamladığınızı düşünerek kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Güzel bir film, müzik dinlemek ya da ilgi ve becerilerinize yönelik yapmak istedikleriniz.

ÖZEL VATAN ANADOLU LİSESİ
AİLE DANIŞMANI / PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SELİM KARAMAN