Siber zorbalık nedir ?
Siber zorbalığı bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kasıtlı olarak birinin duygularını incitmek biçiminde tanımlayabiliriz. Bu süreçte pek çok çevrimiçi ortam kullanılıyor; e-posta, cep telefonları, anlık mesajlar, çevrimiçi anket siteleri ve oyun siteleri, sohbet odaları (günümüzde WhatsApp ve benzeri programlar çağdaş sohbet odalarını oluşturuyor), sosyal ağlar (Instagram, Facebook vb.) ve kişisel bloglar bu ortamların en sık kullanılanlarıdır.SİBER ZORBALIK ÇEŞİTLERİ

Siber Zorbalık Türü Davranışlar
Aşağılamak Paylaşılan videonun altına küfür içeren ifadeler yazmak
İftira atmak Bir kişiyi yapmadığı eylemlerden sorumlu tutmak
Dedikodu yapmak Bir kişiyle ilgili farklı bir sohbet grubunda dedikodu yapılması
Tehdit etmek/Şantaj yapmak Özel bilgileri yayınlamak, yayınlamakla tehdit etmek
Taciz etmek Bir kişiye almak istemediği mesajlar göndermek
Küfür etmek Sosyal medyada iletinin altına rahatsız edecek yorumlar yazmak
Utandırmak Sohbet grubunda incitici şakalar yapmak
Dışlamak Bir kişiyi rızası olmadan sohbet grubundan çıkarmak
Özel yaşamın gizliliğini ihlal etmek Bir kişinin izni olmadan fotoğrafını ya da videosunu çekmek ve çevrimiçi ortamda paylaşmak
Kişisel bilgileri ele geçirmek E-posta ya da sosyal medya hesabını ele geçirmek.

 

SİBER ZORBALIK İLE MÜCADELE

Siber zorbalıkla mücadelede hedef, yasaklayıcı önlemler yerine gençlerin ve çocukların interneti ve teknolojiyi bilinçli ve güvenli kullanımının ve içerik üretiminin teşvik edilmesidir. Bu çerçevede ebeveynlere şunlar önerilmektedir;

  • Bilgisayar, cep telefonu ve diğer teknolojik araçlar için uygun kullanma kuralları belirleyin. Örneğin çocuklarınıza, hangi siteleri ziyaret edebileceklerini, hangilerini onaylamadığınızı, açıkça belirtin.
  • İnternet kullanımına ilişkin onaylamadığınız davranışları nedenleri ile birlikte açıklayın.
  • Kuralların kolayca benimsenmesi için çocuğunuzun bu kurallara ilişkin itirazlarını ve onun nedenlerini de dinleyin. Bu kuralların belirlenmesine çocuklarınızı dahil etmek, bu kuralların benimsenmesini sağlamak adına önemlidir.
  • Çocuklarınızın paylaşımlarını akıllıca yapmaları konusunda onlara yardımcı olun. Kendilerine ya da başkalarına zarar verebilecek paylaşımlardan kaçınmalarını söyleyin.
  • Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriğin kimler tarafından görüleceği konusunda yönlendirin. Tanımadıkları kişilerle sosyal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri konusunda konuşun.
  • Çocuklarınıza, şifrelerini kimseyle paylaşmamalarını söyleyin. Çünkü şifre paylaşmak onların kimlikleri ve aktiviteleri üzerindeki kontrollerinden ödün vermelerine neden olur. Siber zorbalık vakalarının bir kısmı, şifrelerin arkadaşlarla paylaşılmasından kaynaklanmaktadır.
  • Okul sınırları içinde teknoloji kullanımıyla ilgili kuralların konulması ve uygulanması konusunda okul yönetimi ve öğretmenlerle işbirliği içinde olun. Kendilerine ya da başkalarına zarar verebilecek paylaşımlardan kaçınmalarını söyleyin.
  • Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriğin kimler tarafından görüleceği konusunda yönlendirin. Tanımadıkları kişilerle sosyal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri konusunda konuşun.