Özel eğitim sektöründe okul ve öğrenci sayısının yapılan teşvikler, destekler ve dönüşümler ile birlikte üç yılda giderek arttığını belirten eğitimci Vatan Okulları Yönetim Kurulu Başkanı olan Dr. Turay Kesler, “Özel okullar, özellikle son dönemde açılan temel liseler, devletin üzerinde olan yükü hafifletiyor. Yeni açılan her bir okul açıkta bekleyen öğretmen sayısının azalmasını sağlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine en büyük katkıyı eğitim sektörü yapıyor.” diye konuştu.

Eğitim sektöründe yaptığı çalışmaların yalnızca okullar ile sınırlı olmadığını, eğitimin daha geniş kitlelere ulaşması ve eğitim sektöründeki sorunları çözebilmek İstanbul Ticaret Odası’na bağlı bulunan Eğitim Komitesi’nde ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nde (TÖDER) aktif olarak çalıştığını belirten Dr. Turay Kesler, eğitim sektörüne ilişkin şu bilgileri verdi:

Özel eğitim sektöründe okullaşma sayısının her geçen gün giderek artıyor. Türkiye genelinde toplam 24.050 özel eğitim veren kurum bulunuyor. Bu okullardan, 2.778’i okul öncesi, 1.277’si ilkokul, 1.412’si ortaokul, 2.575’si ortaöğretim seviyesinde eğitim veriyor. Diğer özel öğretim kurumu sayısı 12.065 iken, 3.943 tane özel öğrenci yurdu çocuklara hizmet veriyor. Mart 2014’de yürürlüğe giren kanunla birlikte dershanelerin özel okula dönüşmesi, yatırım teşviklerinde özel okulların 5. bölge kapsamına alınması ve öğrencilere eğitim öğretim desteği verilmesi sektörü giderek büyütüyor. Eğitim alanında yapılan yatırımlar bir eğitimci olarak bizleri mutlu ediyor.” diye konuştu.

DESTEKLER İLE DAHA ÇOK ÖĞRENCİYE ULAŞIYORUZ

Ülkelerde oluşan terör ve fakirliği ancak eğitimle yenebiliriz diyen Dr. Turay Kesler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Globalleşen dünyada en büyük sorunumuz terör… Bu sorunun altında eğitimin yetersizliği göze çarpıyor. Terör ve fakirliği ancak eğitim ile yenebileceğimizi biliyoruz. Bu bağlamda da bir eğitimci olarak devletin eğitim sektörüne yaptığı yatırımlar, bizi daha da güçlendiriyor. Özel okulların dönüşüm sürecine ek olarak öğrencilere verilen eğitim öğretim desteği ile özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı da giderek artıyor. Destek sürecinin başlamasından bu yana geçen üç yıllık süre zarfında, özel okulda eğitim gören öğrenci sayısı 656.096’dan, 1.166.427’ye ulaştı. Bu öğrencilerimizin yaklaşık 314.413’ü destek kapsamında eğitim alıyor. Tüm bu rakamlar, bizlere devletin verdiği desteğin doğru yere ulaştığını gösteriyor.”

TEMEL LİSELER EĞİTİM SEKTÖRÜNDEKİ AÇIĞI KAPATTI

Dershanelerin dönüşüm sürecinde MEB’e binlerce dershanenin başvuruda bulunduğunu belirten Dr. Turay Kesler; “Dershanelerin kapanma sürecinde, yatırımcıların mağdur olmaması için dönüşüm süreci başlatıldı. Bu dönemde ise eğitim sistemine “temel lise” kavramı girdi. 2016 – 2017 eğitim öğretim döneminde, özel okullarda ortaöğretim eğitimi gören 371.621 öğrencinin 203.760’ı özel temel liselerde eğitim alıyor. Temel liseler hem öğrenciler hem de devlet açısından önceden fark edilemeyen açığı kapatmış oldu. Temel liseler ile birlikte kurumlar, öğrenci maliyetlerini üstleniyor, öğretmen ve akademik kadroya istihdam yaratıyor ve ödenen vergiler, yatırımlar ile devletin kamu hizmeti verme sürecine büyük ölçüde destek oluyor.”

EĞİTİM SEKTÖRÜNDE EKONOMİYİ CANLANDIRACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülke çapında başlatılan istihdam seferberliğinde, eğitim sektörünün önemli bir rolü olduğunu belirten Kesler, sözlerine şöyle devam etti: “Çağdaş, vizyoner ve donanımlı nesiller yetiştirmenin ilk adımı eğitimden geçiyor. Bu nedenledir ki öğrencilerimizin yetiştirilmesinde en büyük paya sahip olan öğretmenlerimiz, bizlerin en büyük destekçisi. Yeni açılacak okullar ile birçok eğitimciye istihdam imkânı sağlıyoruz. Çalışanlarımızın ailelerini de düşündüğümüzde ulaştığımız kişi sayısı milyonlara ulaşıyor. Ülkemizde çeşitli sektörlerinde desteğiyle yürütülen istihdam seferberliğine, bizler de katılarak ekonomiyi canlandırmayı hedefliyoruz.”

Kaynak : egitimveegitim.com